Usb Interface

Momenteel, september 2014, zijn er interface kabeltjes in de handel die prima werken op Windows 7 en 8 zonder moeilijk gedoe. Het is inpluggen van de usb en Windows installeert de interface automatisch. Met Chirp kun je dan de portofoon installeren.  Handelsonderneming Veenstra biedt deze interface aan als zijnde voor een Wouxun portofoon, maar op de Baofeng uv5-r werkt deze ook prima. Zie hier

 

 

Voor het programmeren van de Baofeng uv-5r met de computer heb je een interface nodig, een kabeltje met aan de ene kant een usb-stekker en aan de andere kant een stekker die in de portofoon past. Daar tussenin zit de interface, meestal zit die aan de usb-stekker vast.

De interfacekabeltjes die aangeboden worden voor tussen de 10 en 20 euro beschikken meestal over een niet originele Prolific chip. Dit geeft nogal eens problemen met moderne besturingssystemen zoals Windows 7 en 8 omdat deze systemen een nieuwe driver installeren waar de chip niet op werkt. Je krijgt dan foutcode 10, apparaat start niet op.

Als je de interface aansluit op een Windows 7 of 8 pc zal hij meestal automatisch de nieuwste driver installeren, die dus niet werkt als je de niet originele Prolific chip hebt. Je installeert dan een oudere driver. Je kunt de 32bit en 64bit versie die werken op Windows 7 en 8 hier downloaden.

Op Windows XP werken de interfacekabeltjes meestal wel goed, omdat xp gebruik maakt van een oudere driver.

Installatie van de oudere driver in Windows 7 en 8, 32 en 64 bit.

  1. Download de driver op de link hierboven en pak het rarbestandje uit met bijvoorbeeld 7zip
  2. Steek de usb interface in de computer, Windows probeert een driver te installeren, maar na installatie zal hij een foutmelding geven (foutcode 10, start niet op)
  3. Kopieer ser2pl.sys als je een 32bit systeem hebt of ser2pl64.sys als je een 64 bit systeem hebt.
  4. Ga in de verkenner naar C > windows > system32 > drivers.
  5. Plak hier de driver, je zult een melding krijgen dat de driver al bestaat, klik op vervangen.
  6. Start de pc opnieuw op en de interface zou nu niet meer de foutmelding “start niet op” moeten geven.

Hoe de interface werkt op Linux en Mac is mij niet bekend.