Repeaterkanalen handmatig opslaan

De gebruiksaanwijzing zegt hier niets over, maar het is wel mogelijk om zonder programmeerkabel repeaterkanalen in de baofeng uv-5r te zetten. Het is wel erg omslachtig, maar het kan dus wel.

  1. Zet de porto op vfo en voer de ontvangstfrequentie in op band A.
  2. Druk menu, dan op 2 gevolgd door 7, dan weer op menu en kies dan het kanaal waarin je de frequentie wilt opslaan
  3. Druk weer op menu en dan op exit.
  4. Geef de zendfrequentie op ( deze is voor 2 meter relais 600 KHz lager en voor een 70 cm relais in Nederland 1600 KHz hoger) (ook op band A)
  5. Druk op menu, toets de 2 en de 7, druk op menu, kies het kanaal van de ontvangstfrequentie dat je net hebt ingesteld.
  6. Druk één keer op menu en dan op exit.
  7. Het repeaterkanaal is nu opgeslagen met een shift.

 

Dit is de procedure in het kort. Voor de meeste repeaters heb je een subtoon (ctcs) nodig om erover te kunnen werken, deze moet je dan instellen voordat je het kanaal opslaat, vlak nadat je de frequentie hebt ingesteld, dus tussen stap 1 en 2. Ook het vermogen (hoog/laag), squelchniveau, rogerbeep kun je tussen stap 1 en 2 invoeren per kanaal dat je opslaat. Op een opgeslagen kanaal kun je deze onderdelen niet meer instellen.

Update:

In 2018 kreeg ik een e-mail van OM PAøHPV. Hij heeft een andere, kortere manier,  voor het  programmeren van repeaterkanalen gevonden, hieronder zijn methode.

Als je een repeater wilt programmeren,  voer dan de zendfrequentie van de repeater in op VFO-band A. Loop door het menu om alles voor deze repeater in te stellen, zoals T-CTS, SFT-D en OFFSET en zet VOICE op ON (in het Engels).
Druk op Menu, geef 27 in en druk weer op Menu. De Voice zegt: "Memory channel". Voer het nummer van het kanaal in en druk weer op Menu. De Voice zegt dan "Receiving memory". Druk nogmaals op Menu. Voer weer het nummer van het kanaal in en druk op Menu. De Voice zegt "Transmitting memory". Druk op Exit.
Controleer in 'Channel mode' of het kanaal doet wat het moet doen (of de TX offset is meegenomen en in de goede richting).
---------------------------------
De offset wordt dus meegenomen als je de frequentie voor de tweede keer in het channel memory zet en het is niet nodig om de zendfrequentie apart in het VFO-display te zetten. Dat scheelt werk als je meer repeaters in je omgeving in wilt voeren.

Met dank aan Henk, PAøHPV